Dacă nu este prima data când intrați pe blog, atunci ştiți deja că iubesc cafeaua şi cum în această perioadă nu vă pot recomanda un coffee shop, o să vă încurajez să vă pregătiți cafeaua mult dorită acasă.
Zilele trecute când cafenelele au fost nevoite să îşi închidă uşile din cauza pandemiei, m-am confruntat direct cu dezamăgirea oamenilor care, indiferent de condiții, îşi doreau să bea cafeaua preferată. Ei bine, dragilor, atât pentru siguranța voastră, cât şi a echipelor de baristas care întotdeauna v-au pregătit cu zâmbetul pe buze băuturile, încercați să preluați voi rolul de lor de barista. Şi dacă pare complicat, vă voi arata că lucrurile sunt foarte simple.
Varianta care, din punctul meu de vedere, este extrem de uşor de utilizat şi vă oferă un rezultat apropiat de cel cu care v-ați obişnuit în coffee shop, este Moka Pot.
Moka Pot a fost inventat de un inginer italian pe nume Alfonso Bialetti, în anul 1993. Rapid a devenit extrem de îndrăgit de italieni, astfel încât îl puteai găsi în 90% dintre case. Iar dacă doriți varianta originala, trebuie să ştiți că Bialetti Industries continuă să producă acelaşi model sub numele de „Moka Express”. Dacă prețul acestuia este în jur de 150 lei, puteți opta pentru alte variante care încep chiar şi de la 25 lei. Aşadar, variante există pentru toată lumea.
În procesul de extracție există 2 condiții principale: presiunea şi căldura. Şi pentru a vă contura o imagine cât mai clară, principala diferență față de un espressor profesional, este presiunea. Nivelul maxim atins de Moka Pot este de 3 bari, în timp ce un espressor în mod normal generează 15 bari, dar unele aparate înregistrează şi 19 bari.
Ok, gata cu partea de tehnică şi ajungem la procesul de preparare, yeey! Prima data, măcinați boabele de cafea, medium spre fin, iar dacă alegeți cafea deja măcinată optați pentru cea recomandată pentru espresso. Apoi, fierbeți apă separat şi adăugați-o în partea de jos a Moka Pot-ului iar în filtru (coşuleț) adăugați cafeaua (o puteți ”scutura” pentru a se așeza dar nu o presați). Proporția recomandată este de 1:17 (pentru fiecare gram de cafea, adaugați 17 ml de apă), dar vă puteți „seta” proporțiile în funcție de preferințe. Adaugați şi partea superioară, dar să nu uitați că partea inferioară este fierbinte, nu vrem să avem accidente. La final, adaugați pe foc mediu.
Atunci când apa din partea inferioară atinge din nou punctul de fierbere, presiunea va împinge apa prin coşuleț şi veți sții că băutura este gata atunci când auziți that „bubbling sound”.
După asta vă relaxați şi savurați cafeaua, sau o puneți în termos şi mergeți spre job (dacă este nevoie). Oricum ar fi, aveți extra grijă de voi! Deci, cum a ieşit cafeaua?
P.S.: Încălzim apa înainte de a o adauga în recipient pentru a reduce perioada de timp în care Moka Pot-ul nostru stă pe foc. Acest lucru reduce riscul de a „găti” cafeaua măcinată în timp ce vasul se încălzeşte, fapt care deteriorează aroma şi aduce acea amărăciune pe care ştiu că nu ne-o dorim în ceaşcă.