Astăzi, 26 noiembrie, a fost prezentată noua bacnotă de 20 RON, care urmează să intre în circulație începând cu data de 1 decembrie. Pe bacnotă este reprezentată Ecaterina Teodoroiu, participantă la Primul Război Mondial, și reprezintă o replică după bacnota cu aceeși sumă înscrisă, 20 RON, din anul 1881.
Cea mai importantă însemnătate a acestei bacnote este departe de valoarea imprimată pe ea. Pentru prima dată în instoria țării noastre, pe bacnotă este imprimat un personaj feminim. Desigur, de-a lungul timpului au mai apărut astfel de imprimări, dar reprezentau personaje închipuite, așa cum se întâmplă pe bacnota de 500 lei pusă în circulație în anul 1916. Totodată, dacă ești colecționar este foarte probabil să ai acasă o bacnotă de 100 lei, lansată în anul 2018 într-un tiraj limitat, în vederea colecționării, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Așadar, bacnota ce va intra pe piață începând cu 1 decembrie este prima bacnotă destinată circulației, care înfățisează o figură istorică feminină.
De ce este înfățisată Ecaterina Teodoroiu și cine este ea? Ei bine, este prima femeie ofițer al armatei române, care a promovat ideea puterii feminine, egalitatea de gen și a demonstrat faptul că femeile pot avea cu succes un rol de reprezentare și conducere în societatea noastră. Ecaterina Teodoroiu s-a născut în anul 1894 într-un sat, pe atunci gorjean, iar visul său era să devină învățătoare. În 1916 când a izbucnit Primul Război Mondial, aceasta s-a înscris ca cercetaș voluntar. Lucrurile s-au precipitat, iar tatăl acesteia a fost luat prizonier de către germani, iar frații săi au fost uciși pe front. Așa s-a născut dorința ei de a lupta pentru țară (dorință născută din nevoia de răzbunare). Ca urmare a faptelor sale, Regina Maria i-a lansat întâlniri repetate, și i-a oferit titlul de Sublocotenent Onorific în Armata Română.
A continuat să lupte voluntar, iar în 1917 Ecaterina Teodoroiu primea medalia Virtutea Militară. Trecând peste orice fel de prejudecată și bazându-se pe simpatia Reginei, aceasta a ocupat un loc în linia frontului din Moldova. O decizie care i-a adus sfârșitul! La 22 august 1917, lovită de gloanțele inamicului, a rostit ultimele vorbe: ”înainte băieți!”. Astfel s-a sfârșit povestea unei eroine, pe numele său real Cătălina Toderoiu, ”botezată” așa cum o cunoaștem astăzi de către o învățătoare din școala primară.
Un comportament irepoșabil, imposibil de înlăturat de pe front de către răutăcioși , a creat eroina, femeia și personalitatea pe care o vom putea vedea curând, așezată pe bacnotele noastre. Alături de imaginea acesteia, bacnota mai înfățișează și victoria înaripată care se află pe Medalia Victoriei, în varianta românească, emisă după câștigarea războiului, Mausoleul de la Mărășești și o floare de crin ce simbolizează cercetășia.
So, thank you for reading my blog and stay safe ♡
𝒳𝒪, 𝒟𝑒𝓃𝓃𝒾𝓈𝑒