Târgul de Crăciun din Sibiu: toate-s vechi și nouă toate

Pentru că anul acesta nu simțim atât de puternic spiritul sărbătorilor, fapt confirmat și de cei din jurul meu, ne-am hotărât să mergem în cel mai crăciunesc oraș din România, și unde altundeva să ajungi, dacă nu în Sibiu. Nu a fost pentru prima oară când am vizitat Târgul de Crăciun, dar câteva lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului, iar altele par să rămână la fel de ani și ani. Ultima vizită ”oficială” la târg, prin oficial mă refer la cazare, transport, poze și multă mâncare, a avut loc în anul 2018. Între timp s-au deschis astfel de târguri în mai toate orașele din țară, iar asta cred că a umbrit puțin măreția Sibiului, dar haideți să vă povestesc.

Până să ajung lângă acest spărgător de nuci în mărime naturală, a trebuit să ne asigurăm un loc de cazare. Iar pentru cine crede că în România poți să călătorești ieftin în această perioadă, ei bine…vă recomand să vă înarmați cu multă răbdare, atenție la buget și un calculator. De ce? Pentru simplul fapt că o noapte de cazare pentru 3 persoane în Sibiu, ajungea la impresionanta sumă de 1200 de lei (și nu era o excepție, ci regula jocului). Așa că uită-te la noi cum am rezervat 2 camere la un hotel din Șura Mare, undeva la aproximativ 12 minute de mers cu mașina de centru. Hotelul a fost simpatic, nimic de reproșat, dar comparând cu prețurile din 2018, când în aceeași perioadă am achitat 300 lei pentru un studio în centru, țin să cred că orașul nu mai este deloc accesibil din acest punct de vedere. Bine, bine, înțeleg contextul pandemic și cât de afectată a fost industria hotelieră, dar în continuare nu se justifică aceste sume.

Aglomerația a rămas aceeași, ba chiar s-a accentuat. Zeci de persoane stăteau la coadă pentru verificarea certificatului verde, iar mai apoi aglomerația se muta la terase, mall, restaurante sau orice alt loc de interes. Cum la acest aspect ne așteptam, nu pot spune că a fost chiar deranjant. Trecând peste toate aceste ”detalii”, odată intrați în târg atmosfera parcă nu se schimba. Am menționat anterior faptul că aceste târguri au loc în fiecare oraș și, din punctul meu de vedere, decorul nu mai este impresionant. Cupola de lumini o găsim în fiecare târg de Crăciun, căsuțele cu vin și globulețe dar și patinoarul. În schimb, bradul a fost singura noutate care chiar atrăgea toate privirile. Mii de luminițe și globulețe ademeneau toate aparatele foto în acel loc.

Prețurile din târg nu s-au schimbat radical, cu 6 lei îți poți lua un ceai sau un pahar de vin fiert, în funcție de vârstă și preferințe. Iar la mâncare noi nu am putut renunța la Super Mama, care pe lângă faptul că au cele mai bune preparate pe care le-am încercat la un restaurant de tip autoservire, au și prețuri accesibile: de exemplu, un meniu cu ciorbă de văcuță, sărmăluțe și mămălingă a costat 26 lei (iar porția este generoasă). Pe timp de zi, am ales să urcăm în turnul din piață, unde intrarea este 2 lei, iar în această perioadă certificatul este obligatoriu. Ne-am bucurat de o cafea și o vafă cu căpșuni, și cam asta a fost aventura.

În concluzie, a fost o experiență frumoasă per total: ne-am desprins de cotidian, ne-am revăzut cu prietenii și ne-am pregătit pentru Crăciun. Dar magia parcă a dispărut… uneori publicitatea excesivă poate să strice un produs. Iar asta cred că se întâmplă la Sibiu! Voi ce părere aveți?

„Christmas is the day that holds all time together.” Alexander Smith

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.